Ben jij zuur?
Veel mensen zijn zich er nog niet van bewust dat ons voedingspatroon en onze leefstijl op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.
Stress, verkeerde voeding, te weinig beweging, onvoldoende diep ademen, alcohol, roken en medicatie kunnen verzuring van het lichaam veroorzaken.
Om de zuurgraad van het lichaam in balans te houden, dienen zure afvalstoffen te worden afgevoerd. Dit doet je lichaam door afvalstoffen uit te scheiden via de nieren, longen, darmen en huid. Bij het verteren van voeding wordt er een deel gebruikt voor energie en het overige deel blijft als reststof achter. Je lichaam bepaalt aan de hand van deze reststof of deze zuur of basisch is. Beide hebben we nodig voor verschillende processen in ons lichaam, maar dit moet wel in balans zijn.
In onze huidige leefstijl is deze balans vaak ver zoek. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid afvalstoffen groter is dan wat ons lichaam kan afvoeren. Zuren die niet afgevoerd kunnen worden, slaan we op. Dit zijn zure ophopingen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Veel lichamelijke klachten kunnen ontstaan door langdurige verzuring;
Huid-, spier- en gewrichtsklachten, cellulitis, vermoeidheid, fibromyalgie, artrose, jicht en meer…
Hoe word je zuur?
De grootste veroorzakers van verzuring in onze voeding zijn:
Bewerkte producten, producten uit pakjes en zakjes met veel toegevoegde suikers, zout, E-nummers en andere toevoegingen;
Varkensvlees en sterk bewerkte vleessoorten;
Koffie, frisdrank, zwarte thee en alcohol;
Tarwe en sterk bewerkte graanproducten;
Daarnaast kunnen stress, te weinig beweging, onvoldoende diep ademen, alcohol, roken en medicatie de zuur-base in de war brengen.
Voor een goede balans zou ons voedingspatroon moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. In de praktijk blijkt helaas dat dit vaak eerder andersom is. Op de langere termijn voert ons lichaam de afvalstoffen niet meer voldoende af en ontstaan er dus klachten.
Hoe weet je of je verzuurd bent?
Er worden veel klachten in verband gebracht met een verkeerde zuurgraad. Het verbeteren van je pH-waarde kan zorgen dat je je fitter voelt en minder klachten ervaart. Klachten die verband kunnen houden met een te lage pH waarde van de urine: haaruitval, maagzuur klachten, huidproblemen, psoriasis, wakker worden ‘snachts, beslagen tong, spierkrampen, spier- en gewrichtsklachten, fibromyalgie, artrose, vermoeidheid, allergie, jicht, reuma, en meer.
Wanneer er sprake is van veel lichamelijke klachten is de kans groot dat je lichaam te veel zuren heeft opgeslagen. Slim om dan eens kritisch naar je voedingspatroon, maar ook zeker naar de andere ‘verzuurders’ te kijken.
pH-waarde meten
Met pH-strips kun je gemakkelijk zelf de zuurgraad van je lichaam meten in je urine. Om een goed inzicht te krijgen, meet je gedurende 3 dagen iedere keer dat je plast de pH-waarde van je urine. De resultaten zijn op een eenvoudige manier af te lezen op de meetstrips.
Er zijn verschillende soorten pH-strips te koop. Voor het nauwkeurig meten van je urine kun je het beste strips kopen met het bereik variërend van pH 5,4 – 7,4 in afstanden van 0,3 pH.
Het perfecte verloop van je meetwaarden is ochtendurine onder de 7 en daarna gemiddeld tussen de 7 – 7,5. Onder de 7 is zuur. Hoe lager de zuurtegraad van je urine is, hoe zuurder je lichaam is en hoe groter de kans is dat gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
N.B. Ontzuren en/of het meten van de pH-waarde van je urine is een aanvulling op de reguliere behandelwijze en vervangt NOOIT de reguliere geneeskunde. Indien nodig word je doorverwezen naar een (huis)arts!
Kosten
Meten = Weten: Je start met het meten van de pH-waarde van je urine met pH stripjes (lakmoespapier). Deze kun je bestellen via bol.com (ph strips). Meet 3 dagen lang, elke keer dat je plast de pH waarde van je urine. De resultaten zijn op een eenvoudige manier af te lezen op de meetstrips. Noteer het tijdstip en de waarde zodat we de resultaten kunnen bespreken. Daarnaast ontvang je een uitgebreide vragenlijst om de mate van klachten in kaart te brengen.
Vervolgens gaan we samen aan de slag met een behandelplan passend bij de uitkomst van je metingen en klachten.
Duur en kosten: Een ontzuringsprogramma duurt gemiddeld zo’n 3 maanden; dit zijn 6 adviesconsulten (2 x 60 minuten à €87,50 per consult en 4 x 30 minuten à € 45,- per consult).
Aanvullend: Om het traject goed te laten verlopen, kan het mogelijk zijn dat we bepaalde ontzuringsbenodigdheden inzetten. Ontzuringsbenodigheden zoals supplementen en basisch badzout zijn niet bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van het behandelplan worden deze voorgeschreven. Deze kun je zelf (online) bij diverse aanbieders bestellen.
Het kan zijn dat je aanvullende verzekering (een deel van) de behandeling vergoedt. Controleer bij je verzekering of dit zo is. Klik hier voor een overzicht.
Wil jij aan de slag met je gezondheid?
Dat kan, ik help je graag!
Mijn adviezen gaan altijd uit van gezond en volwaardig eten.
Geen standaard programma, maar passend bij jouw (gezondheid)situatie, voorkeuren en valkuilen.
Ik help je jouw manier te vinden!
Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Vul het contactformulier in en ik neem vrijblijvend contact met je op.