Al eens shakshuka geprobeerd? Zo nee, zeker doen! Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht waarbij je eindeloos kunt variëren in kruiden en specerijen, groenten en vlees/vega.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 200 gram rundergehakt
- gedroogde tijm, 1 theelepel
- gedroogde oregano, 1 theelepel
- ui, 1 stuks
- knoflook, 2 teentjes
- rode paprika, 1 stuks
- aubergine, 1 stuks
- tomatenblokjes, een blik
- komijnpoeder, 2 theelepels
- rode peper (poeder), 1/2 theelepel
- gezeefde tomaten, 200 gram
- paprikapoeder, 2 theelepels
- eieren, 2 stuks
- verse peterselie en/of basilicum
- (olijf)olie
- peper en zout
- 4 sneeën volkoren-, desem-, speltbrood of 120 gram spelt-, kikkererwten-, linzen- of volkorenpasta
Bereiding:
- Snijd de knoflookteentjes fijn. Houd de helft ervan apart.
- Doe het gehakt in een kom, samen met wat peper en zout, tijm, oregano en helft van de knoflook en kneed dit door elkaar. Draai er dan kleine gehaktballetjes van.
- Snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olie in de pan en doe hier de andere helft van de knoflook en de uienringen bij.
- Fruit de ui en knoflook aan en voeg dan de gehaktballetjes toe. Bak rondom bruin.
- Snijd ondertussen de aubergine en paprika in blokjes. Voeg deze toe als de gehaktballetjes bruin zijn. Laat ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur bakken.
- Zet het vuur laag en voeg de tomatenblokjes, komijnpoeder, cayennepeper, gezeefde tomaat en paprikapoeder toe. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak met een lepel 2 kuiltjes in de tomatensaus. Breek daar een ei in en zorg dat de dooier heel blijft. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10-12 minuten op laag vuur staan, tot de eieren net gestold zijn.
- Garneer met verse peterselie en/of basilicum.
- Eet samen met de sneeën brood of pasta.
Tip! Liever vegetarisch? Laat het rundergehakt wel en neem 4 eieren in plaats van 2.
Eet smakelijk!